Планирани радови на редовном одржавању ГИС апликације

By 8. децембра 2016.Вести

Приступ ГИС апликацији Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда биће отежан од 15. до 22. децембра због редовног одржавања и унапређења система, који ће бити постављен на јачи сервер са новом верзијом софтвера за ГИС. Дирекција моли да корисници у овом периоду имају разумевања, с обзиром да ће убудуће рад у апликацији бити бржи и комфорнији за све грађане и стручну јавност. Стручне службе Дирекције биће на располагању корисницима ГИС апликације за добијање информација и у периоду трајања радова биће отворена посебна имејл адреса преко које ће корисници моћи да упуте своје захтеве стручним службама Дирекције.

Радови на сервисирању ГИС апликације неопходни су и како би се поставили нови садржаји који ће омогућити координацију инвестиционих програма свих јавних предузећа и организационих јединица Градске управе. Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда поставила је током ове године неколико нових садржаја, који су од великог значаја за решавање проблема у планирању и управљању грађевинским земљиштем. Постављени су подаци о обрачунатим доприносима за уређивање грађевинског земљишта, могућностима за озакоњење објеката и изградњи недостајуће инфраструктуре, о проценама тржишних вредности земљишта које је Дирекција добила од надлежних институција, детаљима важећих урбанистичких планова и планова који су у изради, локцијама планираним за отуђење, катастру клизишта.

ГИС апликација омогућава свим грађанима да на једноставан и брз начин, без одласка у неку од институција, сами изврше увид у урбанистичке планове и сазнају све о могућностима изградње на њиховој катастарској парцели. Такође, многе институције јавне власти, као и јавна предузећа, користе ову апликацију у свом свакодневном раду. На овај начин издавање различитих дозвола постало је једноставније, ефикаснији је поступак обрачуна пореза и такси, побољшана је размена информација између органа управе, повећана је контрола непокретне имовине, боља је обрада захтева нових инвеститора и омогућен је убрзан процес легализације. Поред органа јавне управе, ГИС Дирекције је постао незаменљив алат и у раду других субјеката, којима је располагање просторним подацима неопходно у реализацији њихових активности.

Географски информациони систем чини велика хардверска платформа, састављена од сервера и сториџа, у којима се налази модеран и осетљив софтвер са огромном SQL базом података у ГИС окружењу. За рад система неопходан је интернет линк велике пропусне моћи преко 100 МБПС и стручни кадар обучен за рад у специјализованим ГИС алатима. Поступци управљања системом осмишљени су тако да омогуће снимање, едитовање, управљање, руковање, анализу, моделирање и приказ података са просторном референцом, у циљу решавања сложених проблема у планирању и управљању грађевинским земљиштем, као и корелацију са сродним ГИС решењима других државних органа.