БЕОГРАД ЈЕ ЗБОГ ДИВЉЕ ГРАДЊЕ ИЗГУБИО МЕТРО: Годишње се губи чак 30 милиона евра!

By 24. октобра 2018. Вести

Престоница годишње губи око 30 милиона евра на име дажбина за уређење и опремање грађевинског земљишта, а у остатку државе смо изгубили бар још толико, каже Миљкан Карличић

Град Београд због нелегалне градње годишње изгуби 30 милиона евра, док смо од 2000. изгубили око милијарду долара, односно новац за који је у престоници могао да се сагради метро, а да не говоримо колико школа или болница је могло да се изгради или опреми за те паре!

Председник Надзорног одбора Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу града Београда Миљкан Карличић каже да са запрепашћењем може да потврди да градња на дивље и даље траје.

Овај феномен је омаловажавање државе, јер нема никаквог разумног објашњења за ову незакониту активност која се масовну спроводи пред очима целог државног и јавног апарата. Изузев да је реч о организованој активности грађевинских криминалних група… Према генералној процени, Београд годишње губи око 30 милиона евра на име дажбина за уређење и опремање грађевинског земљишта, ту су путеви и путни пролази, водоводи, канализација, тротоари… Реч је о огромном новцу, то је износ у противвредности од милијарду долара од 2000. па до данас. И то причамо само о Београду, а у остатку државе смо изгубили бар још толико – каже Карличић за Курир.

Он наглашава да је погрешно називати инвеститорима особе које се баве дивљом градњом, јер је реч о илегалној активности често повезаној с прањем новца и пореском преваром.

Јавност с правом очекује реакцију Републичког јавног тужилаштва у правцу подстицаја вишим јавним тужилаштвима, односно њиховим одељењима за сузбијање корупције, у циљу кривичног гоњења учинилаца дела која су прописана Кривичним закоником као кривична дела против привреде, а градња без грађевинске дозволе, по мом скромном ставу, само је блага квалификација ових недела – каже Карличић.

Горан Родић из Грађевинске коморе Србије каже за Курир да смо од тих изгубљених 30 милиона евра могли да саградимо мост, да средимо водовод и канализацију, као и да изградимо обданишта, али и још много тога.

Постоји урбанистичка мафија и тзв. инвеститорска мафија за урбанизам. Ем што краду, ем што граде нелегалне објекте који су ругло града, они угрожавају безбедност, екологију и инфраструктуру. Треба сменити све оне који су умешани у то. Новим законом спречиће се корупција, убрзаће се поступак рушења, а ови који од нелегалне градње перу паре ће да одустану. Урбанистичкој мафији се мора стати на пут – напомиње Родић.

Бројке

30 милиона евра изгуби Београд годишње због нелегалне градње

5 година је рок да се заврше започети процеси легализације

1,5 до 3 милиона динара износиће казна за јавно предузеће које прикључи нелегални објекат на јавну инфраструктуру

270 хиљада предмета за легализацију има у Београду

Чињенице:

Неке од најважнијих новина у закону:

– руши се све што је изграђено без дозволе после 27. новембра 2015.
– власник парцеле на којој је изграђен бесправни објекат биће одговоран за нелегалну градњу
– нелегални објекти који нису по закону моћи ће да се руше после одлуке о жалби
– власник нелегалног објекта може да покрене поступак пред Управним судом
– уколико Управни суд пресуди у корист власника нелегалног објекта, одштету плаћа држава
– провера видљивости објекта на сателитском снимку је обавезна при легализацији
– нема више пописа незаконитих објеката
– неће се више плаћати такса катастру за одређивање кућног броја
– обавезно је плаћање пореза на објекат који је у процесу легализације

Текст од 24.10.2018. године, преузет из дневног листа Курир