Изложба конкурсних радова за део Блока 13 у Новом Београду

By 27. марта 2017.Вести

Изложба конкурсних радова отвореног анкетног једностепеног анонимног урбанистичко-архитектонског конкурса за део Блока 13 у Новом Београду одржаће се у Урбанистичком заводу Београда, Палмотићева бр. 30, од 27. марта до 7. априла, сваког радног дана од 9 до 19 сати и суботом од 9 до 15 сати, док ће се дискусија о радовима одржати 7. априла у 16 сати.

Архитекте Драган Марчетић и Милан Максимовић са сарадницима победници су конкурса за дизајн дела Блока 13 у Новом Београду, који је спровела Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда у сарадњи са Удружењем архитеката Србије. Резултате конкурса утврдио је жири на чијем челу се налазио Главни урбаниста Милутин Фолић.

До крајњег рока за предају пристигло је укупно 34 конкурсна рада, а жири је једногласно донео одлуку да се победнику отвореног анкетног једностепеног анонимног урбанистичко-архитектонског конкурса за део Блока 13 у Новом Београду додели прва умањена награда у нето износу од милион динара. Жири је радио у саставу: председник жирија Милутин Фолић, чланови Небојша Мињевић, Ирина Коробина, Дејан Миљковић, Бојан Ковачевић и заменик члана Милана Јочић.

Конкурс је представљао, између осталог, и проверу просторних и функционалних капацитета локације, као и сагледавање могућности реализације нове зграде Београдске филхармоније, а изабрано решење представљаће основ за израду урбанистичко-планске документације. Решења из конкурса одредила су и морфологију нове планиране изградње, пре свега на локацији постојећих темеља раније предвиђеног Музеја револуције и уређења слободних површина, као и њихов однос са околином, посебно у односу на чувени новобеоградски споменик културе – Палата Савезног извршног већа.

 Каталог конкурсних радова за део Блока 13.pdf