Infrastruktura

Razvijena urbana infrastruktura je preduslov za stalni napredak privrede. Kako bi se Beograd pravilno razvijao, neophodno je efikasno infrastrukturno povezivanje gradskih celina unutar Beograda, kao i njegovo povezivanje sa drugim gradovima i naseljima Republike Srbije.

Pravilna i izbalansirana izgradnja infrastrukture obezbeđuje dobre komunalne usluge građanima i stalno podizanje nivoa uređenosti naselja. Osim toga, utiče i na povećanje vrednosti građevinskog zemljišta i stvara nove atraktivne lokacije za potencijalne investitore, a ulaganja u infrastrukturu vode do boljih ekonomskih rezultata koji se postižu u gradu Beogradu.

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda planira i realizuje značajan deo objekata i mreže saobraćajne i hidrotehničke infrastrukture grada, a svojim aktivnostima stvara uslove da se realizuju i drugi objekti i mreža tehničke infrastrukture – elektroenergetski i telekomunikacioni, sistem daljinskog grejanja, gasovodni sistem i dr.

Infrastruktura je kičma urbanog života. Kriva i dotrajala, dovodi do degradacije – pravilno izbalansirana, obezbeđuje dobar urbani razvoj.