Skip to main content

Izgradnja cevovoda od Zučke kapije do Kaluđerice

By 11. jula 2017.Vesti

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda izgradila je deonicu cevovoda, kojom je spojen rezervoar u Kaluđerici sa regionalnim vodovodom Makiš-Mladenovac. U toku su završni radovi na asfaltiranju saobraćajnica kojima je prošla trasa cevovoda, čiju izgradnju je finansirala Direkcija sa 200 miliona dinara.

Izgrađeno je četiri kilometra cevovoda prečnika 600 mm, a sa ranije izvedenim fazama ukupno je izvedeno osam kilometara od Zučke kapije do rezervoara Kaluđerica. Cevovod je prošao postojećim saobraćajnicama naselja Kaluđerica, posle čega su saobraćajnice vraćene u prvobitno stanje. Završetkom ove deonice cevovoda omogućena je dalja izgradnja sekundarne mreže i ravnomeran protok vode svim građanima prostorne celine Kaluđerica. Novi vodovod će obezbediti kvalitetnije snabdevanje vodom građana Kaluđerice, Leštana, Boleča, Vinče i Ritopeka.

Izgrađeni cevovod predstavlja prvi odvojak iz regionalnog vodovoda Makiš-Mladenovac, koji se proteže od Petlovog brda do rezervoara Rajkovac u Mladenovcu i dugačak je 52 kilometra. Do sada je izgrađeno 27 kilometara cevovoda od Petlovog do Begaljičkog brda, rezervoar i tunel u Vrčinu, kao i sada završeni priključak za Kaluđericu. Deo sistema koji je pušten u funkciju već je omogućio nekim naseljima da se priključe na regionalni vodovod, čime je ukinuto snabdevanje vodom iz bunara i obezbeđeno je stalno snabdevanje od pet kubnih metara vode u sekundi.

Kako bi se dovršila izgradnja regiojalnog vodovoda do Mladenovca, Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda sprovodi aktivnosti na formiranju građevinskih parcela i na rešavanju imovinsko-pravnih odnosa. Direkcija je do sada uložila oko 57 miliona evra za realizovan deo regionalnog vodovoda Makiš-Mladenovac, a prema procenama potrebno je još oko 60 miliona evra za završetak izgradnje, za šta je potrebno dovršiti proces formiranja građevinskih parcela, rešiti imovinsko-pravne odnose u cilju upisa javne svojine grada na zemljištu namenjenom za izgradnju i obezbediti projekte za građevinsku dozvolu i izvođenje radova.

Osamdesetih godina prošlog veka Beograd je definisao strategiju razvoja vodosnabdevanja ka opštinama Sopot, Grocka i Mladenovac, a osim ovih opština, izgradnjom regionalnog vodovoda Makiš-Mladenovac obezbediće se snabdevanje gradskom vodom i za stanovnike delova opština Zvezdara i Voždovac. Prema Studiji o snabdevanju vodom prigradskih opština predviđeno je da se kroz regionalni vodovod snabdevaju potrošači u Mladenovcu i u 23 usputna naselja, među kojima su Resnik, Pinosava, Beli Potok, Zuce, Kaluđerica, Boleč, Leštane, Vinča, Ritopek, Vrčin, Grocka, Sopot, Umčari, Pudarci, Dražanj i Đurinci. Regionalni vodovod će u ovim područjima obezbediti snabdevanje pitkom vodom, po principu redovnosti, higijenske bezbednosti, smanjenja gubitaka i održivog korišćenja svih lokalnih kapaciteta i izvorišta.