Skip to main content

Izložba konkursnih radova za deo Bloka 13 u Novom Beogradu

By 27. marta 2017.Vesti

Izložba konkursnih radova otvorenog anketnog jednostepenog anonimnog urbanističko-arhitektonskog konkursa za deo Bloka 13 u Novom Beogradu održaće se u Urbanističkom zavodu Beograda, Palmotićeva br. 30, od 27. marta do 7. aprila, svakog radnog dana od 9 do 19 sati i subotom od 9 do 15 sati, dok će se diskusija o radovima održati 7. aprila u 16 sati.

Arhitekte Dragan Marčetić i Milan Maksimović sa saradnicima pobednici su konkursa za dizajn dela Bloka 13 u Novom Beogradu, koji je sprovela Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije. Rezultate konkursa utvrdio je žiri na čijem čelu se nalazio Glavni urbanista Milutin Folić.

Do krajnjeg roka za predaju pristiglo je ukupno 34 konkursna rada, a žiri je jednoglasno doneo odluku da se pobedniku otvorenog anketnog jednostepenog anonimnog urbanističko-arhitektonskog konkursa za deo Bloka 13 u Novom Beogradu dodeli prva umanjena nagrada u neto iznosu od milion dinara. Žiri je radio u sastavu: predsednik žirija Milutin Folić, članovi Nebojša Minjević, Irina Korobina, Dejan Miljković, Bojan Kovačević i zamenik člana Milana Jočić.

Konkurs je predstavljao, između ostalog, i proveru prostornih i funkcionalnih kapaciteta lokacije, kao i sagledavanje mogućnosti realizacije nove zgrade Beogradske filharmonije, a izabrano rešenje predstavljaće osnov za izradu urbanističko-planske dokumentacije. Rešenja iz konkursa odredila su i morfologiju nove planirane izgradnje, pre svega na lokaciji postojećih temelja ranije predviđenog Muzeja revolucije i uređenja slobodnih površina, kao i njihov odnos sa okolinom, posebno u odnosu na čuveni novobeogradski spomenik kulture – Palata Saveznog izvršnog veća.

Katalog konkursnih radova za deo Bloka 13.pdf