Skip to main content

Konkurs za Stari savski most završen, slede pregovori o projektovanju

By 21. juna 2017.Vesti

Završen je prvi deo urbanističko-arhitektonskog konkursa za rekonstrukciju Starog savskog mosta, na kome su odabrana rešenja koja će ući u dalje nadmetanje za izradu tehničke dokumentacije. Žiri je na osnovu konkursnih kriterijuma za ocenjivanje dodelio prvu i treću nagradu i doneo odluku da ne dodeli drugu nagradu. Dva nagrađena rada će sa Direkcijom za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda nastaviti postupak pregovaranja, uzimajući u obzir do sada osvojene pondere, kao i cenu koju autori budu ponudili za izradu tehničke dokumentacije, kako bi se došlo do ekonomski najpovoljnije ponude za projektovanje.

Na konkurs je pristiglo pet rešenja, dva rada su nagrađena, za jedan rad žiri je doneo odluku o otkupu, a dva rada su odbačena jer nisu ispunila zadate kriterijume. Prvu nagradu odneo je Saobraćajni institut CIP, koji je svojim rešenjem predložio asimetriju, gde su lukovi mosta različite visine. Projektantska kuća DB Inženjering je ponela treću nagradu, a rešenjem je ponuđena nova lučna konstrukcija koja je zadržala proporcije starog luka. U konkursnom rešenju Mostprojekta, za koje je žiri doneo odluku o otkupu, predložene su tri međusobno povezane konstrukcije sa postojećom originalnom čeličnom konstrukcijom mosta, koja je ojačana sa još dve rešetke na obe strane.

Na konkursu su autori ponudili mostovsku konstrukciju sa po dve saobraćajne trake, središnjim šinskim koridorom i obostranim pešačkim i biciklističkim stazama. Kako bi se proverile ponuđene vrednosti izgradnje objekta, žiri je za date količine materijala u svim radovima ustanovio iste jedinične vrednosti, čime su dobijeni iznosi od oko 30 miliona evra u svakom od ocenjenih radova. Ovo su okvirni iznosi, a tačna cena izgradnje dobiće se kroz dalju razradu projektne dokumentacije i izradu predmera i predračuna radova.

Prva nagrada

Prostorni plan područja posebne namene uređenja dela priobalja grada Beograda-područje priobalja reke Save za projekat Beograd na vodi propisao je raspisivanje ovakvog konkursa, čiji je zadatak izrada urbanističko-arhitektonskog rešenja mosta preko Save na mestu postojećeg. Konkursom je predviđena konstrukcija mosta, sa lučnom konstrukcijom kao prepoznatljivim vizuelnim elementom. Nova konstrukcija treba da obezbedi i odgovarajući plovni put širine 150 metara i visine 9,5 metara, s obzirom da se radi o međunarodnom plovnom putu.

Stari savski most postavili su Nemci, u toku Drugog svetskog rata, nakon što je tadašnji most preko Save – Most kralja Aleksandra Prvog – stradao u aprilskom bombardovanju 1941. godine. Tokom rata je nosio naziv Princ Eugen, a Beograđani su ga posle rata zvali Nemački most. Most je projektovala i izgradila nemačka firma iz Dortmunda. Tokom rata most je pretrpeo oštećenja usled bombardovanja, a u kasnijim godinama na njemu su vršene brojne popravke zbog promene vrste i veličine opterećenja.

Treća nagrada

Otkup