Skip to main content

Konkurs za uređenje Čukaričkog rukavca

By 21. marta 2018.Vesti

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda objavila je poziv za otvoreni, projektni, jednostepeni konkurs za urbanističko-arhitektonsko rešenje uređenja Čukaričkog rukavca, a rezultati konkursa biće poznati tokom leta. Zadatak Konkursa je izrada urbanističko-arhitektonskog rešenja uređenja obale, obaloutvrde, površina za sportove na vodi i akvatorije Čukaričkog rukavca, kao i dobijanje procenjene vrednosti radova za kompletno  uređenje rukavca. Po završetku konkursa, učesnici čiji radovi budu nagrađeni nastaviće pred Direkcijom za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda da se nadmeću za dodelu ugovora za izradu idejnog rešenja.

Čukarički rukavac, sa teritorijom uz njega, predstavlja deo sportsko-rekreativnog centra Ada Ciganlija i danas se koristi za pasivan i aktivan odmor kroz razne sportske aktivnosti velikog broja građana, za aktivan sportski trening raznih sportskih klubova, ali i u komercijalne svrhe. U ovom delu Ade Ciganlije nalaze se veslački, kajakaški i nautički klubovi, a osim za veslanje koristi se i za biciklizam i druge vidove rekreacije. Takođe, u Čukaričkom rukavcu odvojen je prostor za marinu „Ada Ciganlija“. Orijentaciona površina obuhvata Čukaričkog rukavca je oko  42,6 hektara, od čega je 20,8 hektara teritorija i oko 21,8 hektara akvatorija.

Godine 1967. izgrađene su uzvodna i nizvodna pregrada na rukavcu reke Save, koje su povezale Adu Ciganliju sa desnom obalom, i tako je nastalo Savsko jezero sa površinom od oko 86 hektara. Nizvodni kraj rukavca ostao je otvoren prema reci Savi i njegova sadašnja dužina iznosi oko 1300 metara, prosečna širina je 120–160 metara, a površina vodenog ogledala iznosi oko 16 hektara.

Cilj konkursa je da se odrede načini uređenja obale i potrebni radovi na izgradnji obaloutvrde, za koju je urađena tehnička dokumentacija i koja je uzela u obzir potreban nivo zaštite od velikih voda, na nivou hiljadugodišnje velike vode. Takođe, potrebno je da se odredi rešenje za marinu „Ada Ciganlija“ i podeli prostor za bezbedno korišćenje marine i veslačkih staza. Predložena rešenja treba da zadovolje i kriterijume potrebnih ulaganja u realizaciju radova.

Preuzmite konkursnu dokumentaciju