Skip to main content

Projektovanje i izgradnja kanalizacije u park-šumi Zvezdara

By 26. marta 2018.Vesti

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda izabrala je najpovoljnijeg ponuđača za projektovanje i izgradnju 600 metara kanalizacije u park-šumi Zvezdara, gde se u sadašnjem stanju otpadne vode izlivaju u septičke jame, što predstavlja veliki sanitarni problem. Vrednost posla je 14,9 miliona dinara, a biće potrebno oko 15 meseci za izradu tehničke dokumentacije, za pribavljanje neophodnih saglasnosti i za izvođenje radova.

Kanalizaciju će dobiti stanovnici Zvezdarske, Idrijske i dela Lokrumske ulice. Cevi će biti povezane na kanalizacionu mrežu koja je izgrađena 2014. godine u ulicama u donjem delu Zvezdarske šume. U ove tri ulice do sada nije bilo kanalizacije, što je stanovnicima stvaralo probleme u odvođenju otpadnih voda, a ujedno je i negativno uticalo na okolno zemljište, s obzirom da se cela lokacija nalazi u zoni umirenog klizišta.

Ovi radovi su značajni s obzirom da nedostatak kanalizacione mreže u Zvezdarskoj šumi ima niz negativnih posledica, kao što je ispuštanje kanalizacije direktno na niže delove koji su gusto obrasli rastinjem. Otpadne vode se zatim zadržavaju i na taj način se stvaraju bare iz kojih se šire veoma neprijatni mirisi, posebno u letnjem periodu. Potencijalnu opasnost predstavlja i problem stvaranja manjih klizišta, koja na ovom mestu nisu aktivna, ali se izgradnjom kanalizacije sprečava njihov nastanak.