Skip to main content

Rekonstrukcija cevovoda u Sopotu

By 11. oktobra 2018.Vesti

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda raspisala je tender za izvođenje radova na rekonstrukciji cevovoda u Sopotu, od rezervoara „Živanović“ do centra naselja. Ponude se dostavljaju do 8. novembra, a procenjena vrednost radova je 61 milion dinara.

Rekonstrukcija postojećeg čeličnog cevovoda prečnika 200 mm podrazumeva njegovu zamenu novim cevima prečnika 250 mm, čiji je radni vek projektovan na 50 godina. Stari čelični cevovod je u lošem stanju i tokom eksploatacije je došlo do njegovog oštećenja, te je doneta odluka da se on zameni u dužini od 1962 metra. Trasa cevovoda, od rezervoara „Živanović“ do raskrsnice ulica Kneza Miloša i Miloslava Vlajića, ostaje nepromenjena i na njega će biti povezani svi postojeći sekundarni vodovi.

Naselje Sopot snabdeva se vodom iz bunara sa izvorišta Bulin potok, odakle se voda transportuje cevovodom koji je Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda rekonstruisala pre dve godine. Time je obezbeđen maksimalan kapacitet dovoda vode u sadašnjim uslovima snabdevanja. Kao buduće trajno rešenje planira se priključenje naselja na beogradski regionalni sistem, kada će snabdevanje iz bunara biti ukinuto, a bunari će biti korišćeni samo za vanredne potrebe.

Prema Studiji o snabdevanju vodom prigradskih opština predviđeno je da se kroz regionalni vodovod Makiš-Mladenovac, osim naselja Sopot, snabdevaju i potrošači u Mladenovcu i u 23 usputna naselja, među kojima su Resnik, Pinosava, Beli Potok, Zuce, Kaluđerica, Boleč, Leštane, Vinča, Ritopek, Vrčin, Grocka.