Skip to main content

Saopštenje Direkcije povodom pisanja lista Politika

By 10. avgusta 2020.Vesti

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju grada Beograda najoštrije demantuje pisanje dnevnog lista Politika da će se u narednih 12 meseci početi sa postavljanjem tramvajskih šina na liniji 1 koja će ići od Slavije do Kalemegdana.

Žao nam je što ugledan list kao što je Politika svoj tekst bazira na “izvoru iz Direkcije” a ne na zvaničnim izjavama koje uvek možete da dobijete.

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju grada Beograda raspisala je konkurs za izradu tehničke dokumentacije za proširenje pešačke zone Knez Mihailove.

Predmet konkursne dokumentacije je izrada idejnog rešenja, idejnog projekta i projekta za izvođenje sa planom preventivnih mera za proširenje pešačke zone Knez Mihailove.

To obuhvata uređenje Vasine i Uzun Mirkove ulice, dela Ulice kralja Petra i Akademskog trga. U tehničku dokumentaciju će se ugraditi i ranije usvojeno idejno rešenje tramvaja duž poteza Slavija – Kalemegdan, a ukoliko bude potrebno, u skladu sa rezultatima arheoloških istraživanja na Studentskom trgu, tehnička dokumentacija će biti proširena.

Kako je rok za izradu ove dokumentacije 290 dana od trenutka uvođenja izvođača u posao, to praktično znači da je nemoguće da radovi kako je Politika najavila počnu za 12 meseci. Jer pre nego što počnu radovi neophodno je završiti arheološka istraživanja na Studentskom trgu, prva koja plaća Beograd u poslednjih 30 godina, a potom i izgraditi garažu. Pored toga, da bi se pustio tramvaj kroz centar grada neophodno ie izgraditi tunel od Karađordjeve do Bulevara despota Stefana koji će smanjiti saobraćaj u centru grada za 14 odsto.

Svako ko se razume u dinamiku radova zna da je, ako se sve ovo zna, nemoguće da radovi počnu u kraćen roku od 5-7 godina.

Molimo vas da se ubuduće obratite Direkciji zvanično kada vršite procenu rokova. Na ovaj način objavljujući netačna predviđanja dezinformišete javnost.