Ugovor za projektovanje i izgradnju pešačke pasarele – veza Velikog stepeništa i Savskog keja

By 24. marta 2017. Vesti

U Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda danas je potpisan ugovor o projektovanju i izgradnji pešačke pasarele, kojom će se ostvariti veza Velikog stepenišnog silaza i Savskog keja. Ovaj objekat će povezati Beogradsku tvrđavu i pešačku zonu sa šetalištem duž Save i Dunava. Takođe, izgradnjom pešačke pasarele obezbediće se bezbedan prelazak preko frekventne ulice i železničke pruge.

Vrednost ugovorenih radova sa izradom tehničke dokumentacije je 214 miliona dinara, a posao je podeljen u dve faze, s obzirom da se radi o nekoliko prostornih celina. U prvoj fazi, zajedno sa izgradnjom pešačke pasarele, predviđeno je uređenje platoa i prostora ispod i oko same pasarele. Za ovu fazu određen je rok od 270 dana od uvođenja izvođača u posao. U drugoj fazi realizacije pristupiće se uređenju slobodnih površina Savskog šetališta, kao i staze na padini Beogradske tvrđave. Za ovaj deo posla izvođaču je određen rok od 150 dana od uvođenja u posao. Dve faze radova će obezbediti efikasnost i racionalnost projekta u vreme izgradnje, ali i posle izgradnje, tokom njegove upotrebe.

Idejno rešenje za pasarelu obezbedilo je javno preduzeće Beogradska tvrđava 2009. godine, a rešenje je 2015. godine implementirano u gradski projekat IME, u okviru pešačke zone Knez Mihailove ulice. Pešačku pasarelu od Savskog keja do rova Beogradske tvrđave čine dve celine: prva je zavojita rampa sa liftovskom kulom i skulpturom na vrhu, a druga celina je pešački most, koji prelazi iznad kolske i železničke saobraćajnice i završava se stepeništem koji vodi do kote u podnožju Velikog stepenišnog silaza Beogradske tvrđave. Pešački most ima još dve pešačke grane (dva kratka čelična mosta) koji ga povezuju sa parkingom na krovu Beton hale i sa zelenom padinom na obodu Beogradske tvrđave. Postojeće čelično stepenište kojim se silazilo na šetalište sa bočne strane hale, ruši se, a zadržaava se stepenište koje je pozicionirano na glavnoj fasadi hale.