Skip to main content

Почетак радова на уређењу Трга републике

By 22. август 2018.Вести

Извођач радова на уређењу Трга републике започео је припремне радове постављањем ограде око пешачког дела трга и допремањем градилишне опреме и инфраструктуре. Наредних дана ће се обављати геодетско снимање нултог стања зоне уређења и уклањање постојећег мобилијара. Затим ће се кренути и са свим другим радовима прве фазе, у којој ће се уређивати пешачки простор трга, док ће у другој фази уређења на пролеће бити реконструисана саобраћајна мрежа од Васине и Француске до Македонске и Коларчеве улице. Вредност радова је 922 милиона динара, а ток радова може да се прати уживо преко интернет стране Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда.

Радовима је обухваћен простор између Народног позоришта, Народног музеја, палате „Риунионе“, Дома штампе, Коларчеве и Македонске улице, до Платоа Зорана Ђинђића. Пројекат уређења Трга републике урађен је на основу првонаграђеног рада на конкурсу који је спроведен током 2015. године. Површина обухваћена пројектом износи око 1,5 хектара, од чега је две трећине намењено пешачким кретањима. На простору Трга републике биће постављене камене плоче и коцке различитих димензија, како би се раздвојиле саобраћајне и пешачке површине појединих делова трга. Уклониће се око 150 физичких баријера и просторних препрека у циљу добијања отвореног мултифункционалног и приступачног простора. Јавно осветљење ће, осим функционалне, имати и улогу декоративне расвете, која ће бојом и интензитетом бити погодна за различите манифестације на тргу. За осветљење Споменика кнезу Михаилу предвиђено је постављање засебних рефлектора, а посебно осветљење је планирано и за крошње новог дуплог дрвореда према Коларчевој улици.

Систем тактилних линија водиља повезиваће постојеће линије са пешачким прелазима и стајалиштима, а зоне тактилног упозорења постављене су на свим пешачким прелазима, затим на позицији предњих врата возила јавног градског превоза на стајалиштима, као и на промени правца линија водиља. Паркинг за бицикле ће бити постављен у зони дрвореда код Народног музеја, према углу са Васином улицом, а на тргу ће се наћи и информациони пано величине 2,2×2,5 метра. Тачан положај Стамбол капије ће бити снимљен одговарајућим уређајима и тај простор, као и простор где је некада био Споменик црвеноармејцима, биће обележен другачијим каменим плочама. Зеленило на Тргу републике ће једним делом бити задржано, а посадиће се двадесет нових стабала и биће формирани травњаци на површини од око 350 метара квадратних.

Преко Трга републике планиране су четири саобраћајне траке, које ће бити поплочане одговарајућим каменим коцкама, а ради уклапања коловозних конструкција биће реконструисани и делови Француске, Коларчеве и Македонске улице. Током уређења биће замењено и реконструисано око 250 метара водоводних и канализационих цеви, као и електроенергетска и телекомуникациона мрежа. Планираном интервенцијом предвиђено је постављање нове јавне расвете, којом ће се обезбедити осветљење платоа, пешачких стаза са бочних страна платоа, затим декоративна расвета околних објеката и саобраћајног потеза Коларчева-Македонска.

Пренос уживо – Извођење радова на уређењу Трга републике