Резултати конкурса за део Блока 13 у Новом Београду

By 9. јануара 2017. 28 фебруара, 2017 Вести, Истакнуто

Архитекте Драган Марчетић и Милан Максимовић са сарадницима победници су конкурса за дизајн дела Блока 13 у Новом Београду, који је спровела Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда у сарадњи са Удружењем архитеката Србије. Резултате конкурса утврдио је жири на чијем челу се налазио Главни урбаниста Милутин Фолић.

До крајњег рока за предају пристигло је укупно 34 конкурсна рада, а жири је једногласно донео одлуку да се победнику отвореног анкетног једностепеног анонимног урбанистичко-архитектонског конкурса за део Блока 13 у Новом Београду додели прва умањена награда у нето износу од милион динара. Жири је радио у саставу: председник жирија Милутин Фолић, чланови Небојша Мињевић, Ирина Коробина, Дејан Миљковић, Бојан Ковачевић и заменик члана Милана Јочић.

Конкурс је представљао, између осталог, и проверу просторних и функционалних капацитета локације, као и сагледавање могућности реализације нове зграде Београдске филхармоније, а изабрано решење представљаће основ за израду урбанистичко-планске документације. Решења из конкурса одредила су и морфологију новопланиране изградње, пре свега на локацији постојећих темеља раније предвиђеног Музеја Револуције и уређења слободних површина, као и њихов однос са околином, посебно у односу на чувени новобеоградски споменик културе – Палата Савезног извршног већа.

Резултати конкурса