Саопштење Дирекције поводом писања листа Политика

By 10. августа 2020. Вести

Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу града Београда најоштрије демантује писање дневног листа Политика да ће се у наредних 12 месеци почети са постављањем трамвајских шина на линији 1 која ће ићи од Славије до Калемегдана.

Жао нам је што угледан лист као што је Политика свој текст базира на “извору из Дирекције” а не на званичним изјавама које увек можете да добијете.

Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу града Београда расписала је конкурс за израду техничке документације за проширење пешачке зоне Кнез Михаилове.Предмет конкурсне документације је израда идејног решења, идејног пројекта и пројекта за извођење са планом превентивних мера за проширење пешачке зоне Кнез Михаилове.

То обухвата уређење Васине и Узун Миркове улице, дела Улице краља Петра и Академског трга. У техничку документацију ће се уградити и раније усвојено идејно решење трамваја дуж потеза Славија – Калемегдан, а уколико буде потребно, у складу са резултатима археолошких истраживања на Студентском тргу, техничка документација ће бити проширена.

Како је рок за израду ове документације 290 дана од тренутка увођења извођача у посао, то практично значи да је немогуће да радови како је Политика најавила почну за 12 месеци. Јер пре него што почну радови неопходно је завршити археолошка истраживања на Студентском тргу, прва која плаћа Београд у последњих 30 година, а потом и изградити гаражу. Поред тога, да би се пустио трамвај кроз центар града неопходно ие изградити тунел од Карађордјеве до Булевара деспота Стефана који ће смањити саобраћај у центру града за 14 одсто.

Свако ко се разуме у динамику радова зна да је, ако се све ово зна, немогуће да радови почну у краћен року од 5-7 година.

Молимо вас да се убудуће обратите Дирекцији званично када вршите процену рокова. На овај начин објављујући нетачна предвиђања дезинформишете јавност.