Skip to main content

За посао у центру Београда пристигла једна понуда – из Новог Сада

By 13. април 2017.Вести

На отварању понуда за израду пројеката за реконструкцију Безистана пристигла је једна понуда, и то пројектантске куће из Новог Сада. Да ли ће посао процењен на 2,5 милиона динара бити и уговорен, одлучиће комисија за јавну набавку која прегледа једину пристиглу понуду. На прошлогодишњу истоветну јавну набавку није се јавила ниједна пројектантска кућа.

Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда расписала је прошле године тендер за израду пројеката за реконструкцију Безистана и пешачких пролаза уз њега. Том приликом ниједна пројектантска кућа није се јавила на тендер, те је Дирекција у марту ове године поновила позив. Како би се шира стручна јавност упознала са тендером, позив је био објављен и на сајту Друштва архитеката Београда. На тендер се овог пута одазвала пројектантска кућа из Новог Сада, иако је било за очекивати да се за добијање посла у овој јавној набавци пријаве и фирме из Београда.

Уколико комисија за јавну набавку утврди да су Новосађани испунили све тендерске услове, њима ће бити додељена израда идејног решења за реконструкцију Безистана са постојећом диспозицијом објеката, идејног решења за повезивање са Чавкетовим пасажем и идејног пројекта за реконструкцију Безистана са проценом инвестиционе вредности пројектованих радова, ради израде студије оправданости.

Пројекти треба да буду усклађени са идејним решењем које је добијено 2015. године на конкурсу за уређење три централна трга у Београду. Обухват пројекта је пешачки пролаз Безистан укључујући и Чавкетов пролаз, све заједно укупне површине 13.667м2. Пројектом се предвиђа ревитализација и реконструкција пешачког пролаза, тако што ће се уклонити препреке, жардињере, киосци и оградице, а простор ће бити поплочан каменом са формираним слогом и опремљен урбаним мобилијаром, расветом и зеленилом према највишим естетским стандардима.

На месту где се од 1870. године налазио хотел Париз, после Другог светског рата, у самом срцу престонице, у пасажу који спаја Трг Николе Пашића и Теразије, пројектован је и саграђен Безистан, са идејом да пролаз буде културни и туристички центар Београда – покривени трг где би људи могли да предахну и одморе се од градске гужве. Архитекта Владета Максимовић осмислио је кружни трг са мрежастим кровом на чијој средини је поставио фонтану са бронзаном скулптуром Александра Зарина – „Девојка са шкољком“ постављеном 1959. године. Читаво место названо је Безистан, по узору на покривене тржнице какве постоје у исламском свету.